Att sy en dregglis

Dregglisen är ju en väldigt smart uppfinning! Både snygg och praktisk. Och rolig att sy.

image

Eller nu är den rolig att sy, då Nadja och jag äntligen lyckats rita ett bra mönster. Innan var den inte alls speciellt kul.
Jag och min overlock är nämligen inte alltid överens när det kommer till snäva svängar så ”flärparna” blev sällan snyggt sydda. Det är ju så sjukt tråkigt att sprätta och det tar ju tid med, vilket vi har lite ont om såhär inför julmarknaden. Så vi satta oss ner och till slut kom vi fram till att det bästa är att sy halssömmen räta mot räta och sen vända och sy var sida för sig med synlig söm. Flärparna blir lite mer spetsiga men vad gör det när felmarginalen vid skapandet är lika med noll! Denna nya modell är också mjukare upptill då halssömmen är gömd – himla bra!

Framsida:

image

Baksida:

image

Detaljer:

image

Pin It

November kanske är inte så tokig ändå

En dag SKA jag ägna mig åt Trassel & Pill på heltid, men just nu är det ju tyvärr inte så. Jag har ju även ett annat jobb som jag väldigt sällan skriver om här. Precis så som det ska vara, tycker jag!
Men just idag visade sig bli absolut sämsta dagen på väldigt längre… I vanliga fall brukar lite pyssel av något slag lugna ner mig men idag förstod jag redan innan lunch att det var kört. Jag fick helt enkelt stänga ner, sätta på mig mina jättestora och jättefina och jättebra Beat Studio 2.0 hörlurar och ge mig ut med jättefina Lalehs album Colors, som är jättebra, på ganska hög volym (oj, vad jättemycket reklam det blev! 😆)
Och sen – breath in, breath out!

image

Det fungerade!
Och det började inte regna heller. 

På vägen hem kändes allt väldigt mycket roligare igen och november är ju inte alls sådär mörk och trist som jag minns den. Och en massa fin fotorekvisita fick jag med mig hem – lite av det ser ni här!

image

Pin It

Haklappar, haklappar, haklappar. Och lite fler haklappar.

Kvällsnöje!

image

Och vad vill jag egentligen säga med detta inlägg? Ingen som helst aning, mer än att jag häromdagen slet mitt hår över dessa haklappar för att kantbanden inte alls ville bli fint sydda. Jag svor högtidligt att jag aldrig mer ska sy en haklapp när julmarknaden väl är över. Sen upptäckte jag att jag räknat fel den dagen jag planerade hur långt mina namnlappar skulle räcka, vilket nu hjälpte mig att bestämma att 18 stycken faktiskt får räcka. Och där någonstans slutade det att trassla och när jag så ikväll sydde de sista kom jag på mig själv att tänka att det här var ju kul, och att jag kanske ska försöka hinna med att beställa nya namnlappar och sy några till! 🙈

Eller så gör jag inte det, och bockar istället av ännu ett delprojekt!
Ho-ho på er alla nattugglor där ute!

image

Pin It

Säkerhetsögon

image

Det här med att skapa saker som man ska sälja är inte alltid lätt för en perfektionist. Mina egna ungar kan få stå ut med en inte perfekt söm, men det går ju inte för sig om någon betalar för produkten. Sen har man ett visst ansvar också, framför allt när man skapar skallror och leksaker till barn. Allt måste ju sitta fast som berget, och där har jag stött på lite problem när det kommer till ögon. Inte en enda fysisk pysselbutik jag har besökt säljer vettiga säkerhetsögon, om man vill ha svarta vill säga. Allehanda andra färger finns att få tag på. Men nu har jag äntligen hittat en återförsäljare med webshop – Salabim. Här finns flera olika storlekar till ok priser och skälig fraktkostnad. Och snabba leveranser. Tack och bock. Nu vet jag att jag kan få fatt i det jag behöver inom loppet av en vecka iallafall (i väntan på att jag får mina typ 500 par från Kina… sen behöver jag aldrig mer oroa mig för mitt lagerstatus tror jag 😆).

Pin It

En liten studie om lera

I helgen var det dags för ännu ett projekt- och arbetsmöte inför julmarknaden. Denna gång var planen bl a att göra julklappsdekorationer i lera. Jag menar, alla gillar väl att få ett fint inslaget paket!

image

Vi arbetade med både Fimo och Cernit. Egentligen är detta samma sorts lera fast olika fabrikat, dvs. polymerbaserad (plast) lera som kan härda i vanlig hushållsugn.
Dock upptäckte vi några för oss viktiga skillnader:

☆ Fimo är mjukare än Cernit och därmed lättare att bearbeta i större mängd. Man får knåda en klump Cernit ganska länge innan den är formbar och, beroendes på hur stora händer och muskler man har, kan det bli ganska jobbigt efter ett tag.

☆ Cernit är drygare än Fimo. Den håller ihop lättare vilket gör att man kan göra väldigt små detaljer, som t ex den smala strängen till hjärtat på änglarna.

☆ Fimo färgar av sig betydlig mer än vad Cernit gör om man arbetar med starka färger som t ex röd.

☆ Efter härdning får Fimo ett mattare lyster än Cernit.

Det är fantastiskt roligt att arbeta med dessa leror, oavsett vilken man väljer. Bara fantasin sätter gränser för vad man kan göra. Vill man piffa till sina figurer lite extra kan man dekorera med vilket annat material som helst som är värmetåligt. Och man behöver egentligen inga fler verktyg än vad man har hemma (kniv, tandpetare, nål, kakformar etc. etc.). Några saker man bör tänka på är att det inte är speciellt bra att äta plast så små barn bör hålla sig till trolldeg eller ätbar annan modell-lera. God handhygien är viktigt för stora barn och vuxna, och man bör undvika att äta smågodis samtidigt som man lerar. Jag brukar använda mig att plasthandskar så slipper jag också få fingeravtryck på det jag skapar. Man ska också vara noga med att inte överstiga vare sig gradantalet i ugnen eller tiden vid härdning. Blir plast för varmt avger det ohälsosamma ångor.

Nu har du fått ta del av min lilla studie om lera. Och så här enkelt gör du fina paketdekorationer:

☆ Plocka fram din lera, några små kakformar och något att dekorera med, t ex värmetåliga pärlor. Man kan också använda stämplar (typ Clear stamps) och stämpla ett mönster på figuren. Leran finns i alla möjliga färger, även neon och glamour som guld och silver, och inhandlas på närmaste hobbybutik. Panduro har Fimo i sitt sortiment och Slöjd-Detaljer har Cernit för att nämna några butiker.

image

☆ Knåda din lera varm och kavla ut till en ca 3 mm tjock platta. Stansa ut figurer med kakmåt.

image

☆Dekorera med t ex pärlor om du vill, och gör ett hål för snöre med en nål eller sticka.

☆ Skjuts in i ugnen! När de svalnat är det bara att sätta i ett snyggt snöre och så är det klart!

image

Trevlig ler-stund!

Pin It